SledujTo

Nejlepší blog, kde najdete vše, co potřebujete vědět

Čínští výrobci robotů pronásledují Teslu, aby jí dodali humanoidní pracovníky

Peking, 23. srpna (ČTK) – Čína dominuje trhu s elektromobily. Nyní pronásleduje společnost Tesla (TSLA.O) a otevírá novou kartu v závodě o výrobu humanoidů poháněných bateriemi, kteří by měli nahradit lidské pracovníky vyrábějící elektromobily na montážních linkách.
Na Světové konferenci o robotech, která se konala tento týden v Pekingu, předvedly více než dvě desítky čínských společností humanoidní roboty určené pro práci v továrnách a skladech a ještě více jich vystavovalo přesné díly vyrobené v Číně, které jsou k jejich výrobě potřeba.
Čína se v tomto nově vznikajícím odvětví snaží uplatnit vzorec, který stál před více než deseti lety za její počáteční snahou o výrobu elektromobilů: vládní podpora, nemilosrdná cenová konkurence ze strany širokého pole nových účastníků a hluboký dodavatelský řetězec.
„Čínský průmysl humanoidních robotů vykazuje jasné výhody v integraci dodavatelského řetězce (a) schopnosti masové výroby,“ řekl Arjen Rao, analytik čínského výzkumného institutu LeadLeo.
Úsilí v oblasti robotiky je podporováno politikou prezidenta Si Ťin-pchinga zaměřenou na rozvoj „nových výrobních sil“ v oblasti technologií – což je zdůrazněno v brožurách k akci, která se koná tento týden.
Město Peking v lednu spustilo státem podporovaný fond pro robotiku ve výši 1,4 miliardy dolarů, zatímco Šanghaj v červenci oznámila plány na zřízení fondu pro humanoidní průmysl ve výši 1,4 miliardy dolarů.
Roboti vystavení tento týden pocházejí od některých domácích dodavatelů, kteří se vezou na vlně elektromobilů, včetně výrobců baterií a senzorů.
Společnost Goldman Sachs v lednu předpověděla, že roční celosvětový trh s humanoidními roboty dosáhne do roku 2035 38 miliard dolarů, přičemž bude dodáno téměř 1,4 milionu kusů pro spotřebitelské a průmyslové aplikace. Odhadovala, že náklady na materiál pro jejich výrobu klesly v roce 2023 na přibližně 150 000 dolarů za kus, bez nákladů na výzkum a vývoj.
„Je zde velký prostor pro stlačení nákladů dolů,“ řekl Hu Debo, generální ředitel společnosti Shanghai Kepler Exploration Robotics, kterou loni spoluzaložil a která se inspirovala humanoidním robotem Optimus společnosti Tesla.
„Čína se specializuje na rychlou iteraci a výrobu.“
Huova společnost pracuje na své páté verzi dělnického robota, který bude zkoušet v továrnách. Očekává, že prodejní cena bude nižší než 30 000 dolarů.

„EFEKT SUMCE“ PŘICHÁZÍ K ROBOTŮM
Když Tesla v roce 2019 otevřela svou továrnu v Šanghaji, čínští představitelé uvedli, že očekávají, že tento průkopník v oblasti elektromobilů bude mít na čínský průmysl „sumčí efekt“: představí velkého konkurenta, který donutí čínské soupeře plavat rychleji.
Robot Optimus společnosti Tesla má podobný efekt, uvedl Hu.
Americká automobilka poprvé představila Optimus v roce 2021, o kterém tehdy generální ředitel Elon Musk hovořil jako o potenciálně „významnějším než podnikání v oblasti vozidel v průběhu času“.
Muskova společnost používá pro Optimus přístup založený na umělé inteligenci po vzoru svého softwaru „Full Self-Driving“ pro elektromobily. Čínští konkurenti a analytici tvrdí, že Tesla má v oblasti umělé inteligence náskok, ale Čína má možnost snížit cenu výroby.
Tesla tento týden na výstavě vedle konference v Pekingu předvedla Optimus v podobě figuríny stojící v plexisklovém boxu vedle vozu Cybertruck.
Optimus byl překonán mnoha čínskými humanoidy, kteří mávali, chodili nebo dokonce krčili rameny, ale i tak patřil k nejoblíbenějším exponátům a hemžil se lidmi, kteří si ho fotografovali.
„Příští rok bude v továrně více než 1000 mých krajanů,“ stálo na ceduli vedle Optima.
Tesla ve svém prohlášení zopakovala, že očekává, že se příští rok přesune od prototypů k zahájení výroby Optimusu v malých objemech.

ROBOTI NA MONTÁŽNÍ LINCE
Společnost UBTECH Robotics (9880.HK), kótovaná na burze v Hongkongu, také testuje své roboty v automobilových továrnách. Začala s firmou Geely (0175.HK), opens new tab a ve čtvrtek oznámila dohodu o jejich testování v továrně Audi v Číně.
„Naším cílem je do příštího roku přejít na masovou výrobu,“ řekl Sotirios Stasinopoulos, projektový manažer společnosti UBTECH.
To by podle něj znamenalo, že v továrnách bude pracovat až 1 000 robotů. „Je to první milník na cestě k rozsáhlému nasazení.“
Společnost UBTECH používá ve svých robotech čipy Nvidia (NVDA.O), otevírá novou kartu, ale více než 90 % komponentů pochází z Číny.
Současnou generaci výrobních robotů – masivních ramen schopných svařovat a provádět další úkoly – vedou většinou společnosti mimo Čínu, včetně japonské společnosti Fanuc (6954.T), opens new tab, švýcarské strojírenské skupiny ABB a německé společnosti Kuka, kterou vlastní čínský výrobce domácích spotřebičů Midea (000333.SZ), opens new tab.
Podle Mezinárodní federace robotiky vede Čína v počtu výrobních robotů instalovaných v továrnách, což je více než trojnásobek počtu v Severní Americe.
Xin Guobin, náměstek čínského ministra průmyslu a informačních technologií, při zahájení akce v Pekingu prohlásil, že jeho ministerstvo realizuje Siovy pokyny a učinilo z Číny „významnou sílu ve světovém robotickém průmyslu“.
Země loni v listopadu vyzvala k masové výrobě humanoidních robotů do roku 2025, která však začne v mnohem menším měřítku, než je potřeba k transformaci výroby elektromobilů.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *